Over mij en mijn werk en wat ik u te bieden heb

Omstreeks de tijd dat ik mijn opleiding volgde, had er binnen het vak textiele werkvormen een verschuiving plaats van de nadruk op ‘toegepast’ naar de nadruk op ‘kunst’. Ik maakte kennis met oude technieken als haken, breien, weven ,borduren, kantklossen, Egyptisch vlechten, macramé en frivolité. Wij, als leerlingen, keken ernaar vanuit historisch perspectief maar leerden deze technieken ook op nieuwe manieren gebruiken. Daarnaast experimenteerden we met vormgevende handelingen als vouwen, plooien, stapelen, frommelen, in- en wegknippen enz. Flexibele materialen en draadvormen zijn er in eindeloos veel variëteiten en ze hebben vaak een aantrekkelijk uiterlijk. Hun toepassingsmogelijkheden zijn legio.

Nadat ik vijfentwintig jaar mijn leerlingen had uitgedaagd en me door hen had laten verrassen, was ik zelf toe aan een nieuwe uitdaging. In de loop van de jaren was ik altijd zelf dingen blijven maken en had ik het resultaat daarvan ook af en toe aan de buitenwereld laten zien. Het onderwijs en de zorg voor mijn gezin slokten me echter zo op, dat ik aan eigen werk veel te weinig toekwam en daar werd ik ongelukkig van. Ik nam ontslag, ben gaan zitten en heb drie jaar achter elkaar die dingen gemaakt waar ik nieuwsgierig naar was. Pas daarna ben ik op zoek gegaan naar een atelier, naar belangstellenden voor mijn werk, naar kopers en naar zielsverwanten. Die heb ik allemaal gevonden en ze zorgen ervoor dat ik een gelukkig mens ben en dat ik met veel plezier iedere dag bezig ben met ‘scheppen’. Tien jaar geleden werd ik vooral geboeid door kwetsbare materialen, rust en harmonie, beweging en mooie schaduwen. In de loop van de tijd kwam er meer kleur in mijn werk en werd het minder kwetsbaar. Ik zocht ook naar wegen om iets te doen met mijn belangstelling voor mensen, hun verscheidenheid en hun drijfveren. Vandaar dat ik sinds enkele jaren ook mensen interview, al dan niet in het bijzijn van publiek. Verder ben ik bezig met het tekenen van portretten en dagelijks fotografeer ik en schrijf over wat me bezighoudt.

Ik ervaar het als een luxe datgene wat me boeit te kunnen onderzoeken. Maar ik vind het ook een uitdaging me te verdiepen in de wensen van een opdrachtgever en ik vind het altijd fijn te vertellen over mijn werk. Werken met mensen vind ik inspirerend. Of het nu gaat om lesgeven aan groepen, het samenwerken met anderen of het begeleiden van individuele personen. Daarbij denk ik aan rouwverwerking, het ordenen van archieven en foto’s maar ook aan het vastleggen van levensverhalen. Mocht u interesse hebben in mijn werk of in de dingen die ik u denk te kunnen bieden dan kunt u contact met mij opnemen.